Sveriges Thomas Wassberg på prispallen tillsammans med tvåan Juha Mieto, Finland (silver) och trean Ove Aunli, Norge (brons). Hans T Dahlskog/TT

Publicerad 1 januari 2015

Historisk segermarginal

De svenska längdåkarna i Lake Placid 1980 tog en medalj – ett guld på 15 kilometer för herrar. Men med vilken dramatik sen, där guldmedaljen togs med minsta möjliga marginal. Thomas Wassberg vann den dramatiska tävlingen med en enda hundradels sekund för Finlands Juha Mieto.

Thomas Wassberg på väg mot guld på 15 km. Foto: TT

Thomas Wassberg på väg mot guld på 15 km. Foto: TT

När skidtävlingarna i Lake Placid inleddes med tremilen hade Wassberg visat fin form och legat med i täten länge. Men han kroknade på slutet och fick nöja sig med en fjärde plats. På det efterföljande 15 kilometersloppet sedan stod det dock tidigt klart att loppet hade två giganter - Sveriges Thomas Wassberg och Finlands Juha Mieto. I vinterns tidigare statistik hade Wassberg ett kraftigt underläge, 0–6, gentemot finländaren.

Söndagen den 17 februari 1980 bjöd på 18 grader kallt och ett härligt skidföre. Wassberg hade fördelen att starta sist i fältet och fick hela tiden rapporter på läget jämfört med Mieto. Efter tre kilometer hade Wassberg hunnit upp Norges Ove Aunli som startade en och en halv minut före svensken och låg då på en 13:e plats. Med hjälp av Wassbergs höga tempo kunde Aunli avancera i fältet till en tredje plats. Den bronspengen kunde Aunli helt och hållet tacka Wassberg för som var den som skötte farthållningen. Svensken låg under större delen av loppet någon eller några sekunder före Mieto. När Mieto hade 400 meter kvar fick han av sina ledare reda på att han låg en sekund efter Wassberg och nu lade den väldige finnen på allt vad han kunde i en sällan skådad spurt.

Sveriges Thomas Wassberg stakar i mål som segrare i herrarnas 15 km i Lake Placid 17:e februari 1980. Foto: Hans T Dahlskog/TT

Sveriges Thomas Wassberg stakar i mål som segrare i herrarnas 15 km i Lake Placid 17:e februari 1980. Foto: Hans T Dahlskog/TT

För svenskarna i målfållan blev det nu en kort men nervig väntan på Wassberg. Skulle han matcha Mieto? Svensken hade ju på den inledande tremilen tröttnat på slutet. Skulle det räcka den här gången? Mietos tid, 41.57,64 stod överst på anslagstavlan. Vad skulle Wassberg få för tid? Jo, 41.57,63 och nog tog det allt några sekunder innan den svenska kolonin med Kungen i spetsen verkligen förstod att Wassberg var segrare med en enda hundradel. Numera krävs det tiondelar för att skilja två åkare åt.

Thomas Wassberg med sina lätta skidor i Lake Placid 1980. Foto: Hans T Dahlskog/TT

Thomas Wassberg med sina lätta skidor i Lake Placid 1980. Foto: Hans T Dahlskog/TT

Vad låg då bakom Wassbergs seger? En liten men kanske avgörande sak var att Wassberg chansat med ett par nya superlätta skidor. Skidorna vägde 400 gram mindre än de vanliga men hade fram till Wassbergs seger inte gjort någon större lycka. Norrmannen Odd Martinsen hade ramlat och brutit samma typ på tremilen och de ansågs ännu inte tillräckligt utprovade. Men när Wassberg kom till skidstadion Mount van Hovenberg förvånande han alla då han helt sonika bara satte på sig ett par av den nya sorten. Chansningen lyckades och guldet var Sveriges. Men ingen kunde glömma den väldige Mietos insats. Alla, inklusive Wassberg, unnade Mieto ett olympiskt guld och i Wassbergs tankar fanns faktiskt att de skulle dela på medaljen!

Förutom den dramatiska 15 km loppet där Sverige gick segrande ur striden så dominerade Sovjet som bästa nation i de nordiska grenarna. Till skillnad från tidigare OS var det de sovjetiska herrarna som dominerade och inte damerna som nu bara tog två av sju möjliga medaljer. Skidkungen blev Sovjets Nikolaj Zimjatov med guld på 30 km, 50 km och guld i stafetten. Finland gjorde sitt bästa OS sedan 1964 medan Norge för första gången genom tiderna blev utan guld i de nordiska grenarna. Östtyskland dominerade på damsidan med två guld. Här visade de svenska damerna en jämn klass med bästa placeringar runt tiondeplatsen. I backhoppningen dominerades av Österrike även om guldet i den stora backen gick till Finland och Jouko Törmänen.

Lyssna på Radiosportens sändning

Partners

Huvudsponsorer, logotyper