Det svenska truppgymnasterna vid OS i Stockholm 1912. Foto: IOK:s arkiv

Publicerad 1 januari 2015

Gymnastikens olympiska historia

Gymnastiken växte fram samtidigt i det antika Rom, Persien, Indien och Kina och dess främsta uppgift var att förbereda unga män för krig. Idrotten har funnits med på OS-programmet sedan begynnelsen.

Ordet gymnastik härstammar från grekiskans gymnos som betyder naken. När gymnastiken utvecklades under antiken var också klädedräkten minst sagt minimal.

Gymnastik har varit med på det olympiska programmet sedan de första moderna spelen i Aten 1896. Damgymnastiken gjorde debut 1948, som lagtävling men har i dag sex olika tävlingsmoment på OS-programmet.

I Helsingfors 1952 fick den moderna tävlingsgymnastiken på damsidan sitt genombrott med dagens tävlingsprogram. Det blev också slutpunkten för Sverige som ledande gymnastiknation där Sverige dominerat via truppgymnastiken. Nu tog öststaterna över.

En milstolpe i damgymnastikens moderna historia är spelen i Montreal 1976 då Nadia Comaneci som första gymnast genom tiderna belönades med tiopoängare.

Trampolin

Trampolin gjorde debut i Sydney som OS-sport. Den första tävlingen avgjordes i Dallas, USA, 1946 och knappt 20 år senare var det VM-premiär. I Sverige kom genombrottet i mitten av 1980-talet. En tävling består av tre serier, en obligatorisk och valfri i försöksomgången samt en valfri i finalen. Varje serie innehåller tio hopp som måste utföras efter varandra.

Rytmisk gymnastik

Rytmisk gymnastik har förekom på OS-programmet 1952 då de svenska damerna tog guld i trupprogrammet med bollar. Efter spelen i Melbourne försvann grenen men gjorde come-back i Los Angeles 1984 men då bara som individuell gren. 1996 kom trupptävlingen tillbaka. I trupp-laget ingår fem gymnaster. Redskap som används i rytmisk gymnastik är: rep, tunnband, boll, käglor och band.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper