Publicerad 28 februari 2014

Dubbla curlingmedaljer

Med målsättningen två medaljer åkte de svenska herr- och damcurlarna till Sotji. Målsättningen uppfylldes med silver för damerna och brons till herrarna.

Med tanke på hur mästerskapstävlingarna före OS gått var målsättningen realistisk. Lag Margaretha Sigfridsson med Christina Bertrup, Maria Wennerström och Maria Prytz, kom till OS med EM-guld och VM-silver som senaste mästerskapsmeriter medan herrarnas Lag Niklas Edin med Sebastian Kraupp, Fredrik Lindberg, och Viktor Kjäll kom till spelen som regerande världsmästare.

Lag Sigfridsson kom tvåa i grupspelet med två förluster mot Kanada respektive Schweiz. I semifinalen ställdes svenskorna mot Schweiz som kunde besegras med 6-5 sedan motståndarna haft favören av sista sten i den sista omgången. Men den schweiziska kaptenen Mirjam Otts förvånade alla dåhon gick för en tvåa i stället för en etta och därmed en skiljeomgång. Visserligen skulle svenskaorna då haft fördel av sista sten men hennes sten blev för hård och gick rakt igenom boet.

I finalen väntade Kanada som fram till finalen vunnit tio raka matcher. I Vancouver var det de svenska damerna, Lag Anette Norberg, som snuvade hemmanationen på OS-guldet. En förlust som sved i det curlingtokiga Kanada.

I Sotji var finalen jämn fram till den nionde omgången där Kanada kunde "stjäla" en tvåa till ledning 5-3 för att i den sista omgången hålla rent i boet och vinna med 6-3. Kanada gick således obesegrade igenom hela OS-turneringen och värdigare nmästare än så kan man knappast hitta.

De svenska herrvärldsmästarherrarna imponerade i gruppspelet. Enda plumpen i rotokllet var en förlust mot Danmark. I en repris på VM-finalen 2013 kunde Kanada besegras med knappa 7-6 i grundomgången efter en lika välspelad som spännande match.

I semifinalen väntade Storbritannien som Lag Edin besegrade med 8-4 i grundomgången. Svenskarna var också favoriter och ledde med 5-4 inför den sista omgången. En liten miss av Niklas Edin öppnade upp för en tvåa för Storbritannien och den chansen missade inte lagets etta David Murdoch.

Besvikna svenskar fick nu rikta in sig på en bronsmatch mot Kina. Kina hade under stora delar av matchen övertaget och skulle kunnat stänga matchen i den tionde och sista omgången. Men där gjorde lagets skipper Lius ett lika märkligt som vanligt misstag på den här nivån. Han släppte stenen efter "hogglinjen" vilket innebar att stenen plockades bort och Niklas Edin kunde ta en poäng ch därmed tvinga fram en skiljeomgång.

Även här klatade kineserna till det med att släppa stenen för sent vilket gjorde att de fick en omöjlig uppgift att ta sig igenom den mur av stenar som La Edin byggt upp framför poängstenen i boet. Svenskt seger med 6-4 innebar OS-brons och den första svenska OS-medaljen på herrsidan sedan sporten gjorde come-back på det olympiska programmet 1998 i Nagano.

Finalen blev en lätt match för Kanada som utklassade Storbritannien med 9-3 sedan britterna gett upp i den åttonde omgången.

 

Partners

Huvudsponsorer, logotyper