Årskurs 4-6

Olympiska spelen kan locka till fysisk aktivitet, läsning, kluriga matteuppgifter och etiska diskussioner om till exempel doping. Låt OS i Skolans inspirationsmaterial, utformat efter Lgr11, tillsammans med din skolas egna förutsättningar bidra till ett temaarbete om OS, världens största idrottsevenemang.

Introduktion

Vad äter en elitidrottare till frukost? Varför tror du att det finns idrottare som fuskar (använder otillåtna medel för att kunna prestera bättre)? Gör en OS-tidning på engelska tillsammans i klassen. Undersök kostnaderna för en klassresa till valfritt OS-land.

 

Låt de äldre eleverna vara med och arrangera skolans egna Olympiska Spel för de yngre eleverna. Vilka idrotter kan vara lämpliga att ha med? Hitta på några egna idrottsgrenar som också kan vara med.

 

Surfa vidare och inspireras till din skolas alldeles eget OS i Skolan-projekt.

Hitta fler uppslag under Ämne för ämne

Ett forstoringsglas som ligger över en resultattavla i skyttesport. Ragnar Skanåker, skytten står och pekar mot tavlan.

Forska om OS

Här finns sidor med mer information om de olympiska spelen, historien bakom och andra roliga fakta kring OS. Allt är skrivet kortfattat och enkelt. Antingen kan du välja olika sidor att skriva ut eller låta barnen själva surfa runt och läsa.

Historik och fakta

Genom tiderna - om svenska deltagare och svenska medaljer

Presentationsmaterial

Ett presentationsmaterial för dig som vill berätta för barnen vad OS är och innebär. Bildspelet är i PowerPoint och Presentationsunderlag innehåller textmaterial till bilderna.
Presentationsunderlag- Den Olympiska Rörelsen (PDF)PDFBildspel - Den Olympiska Rörelsen (PPT)Powerpoint

Inomhuslektioner

Arbetsmaterial att dela ut i klassrummet. Hitta OS-staden i bokstavsnätet och fyll i uppgifter kring OS.


Knep och knåp. Här finns ett dokument med ordlekar och korsord med olympiskt tema. Perfekt för en svensklektion.
Ladda ner sex A4-sidor knep och knåp kring OS (PDF)PDF


Grupparbeten med OS-tema - här finns textsidor för utskrift inom olika ämnesområden för underlag till exempelvis grupparbeten eller uppsatser. Låt grupperna arbeta inom respektive område och presentera sina kunskaper för resten av klassen. Sidorna är uppbyggda som frågor med svar. Ytterligare information inom varje område kan de hitta på vår hemsida.

Barn som åker pulka i en backe och skrattar

Utomhuslektioner

Avsätt sista timmen på fredag för ett mini-OS utomhus (en stor gräsyta rekommenderas). Välj ut kanske tre eller fyra grenar. Eller vill flera klasser gå ihop och anordna ett Skol-OS? Ta med mat och besök en stor äng. Är ni flera lärare så kan ni anordna stationer. Här är några förslag på grenar:

Ladda ner dokument med exempel på roliga idrottsgrenar (PDF)PDF


Låt barnen gå en tipspromenad i grupper. Här finns färglada frågor att sätta upp i skogen eller på skolgården (glöm inte samla in de efteråt!)

Ladda ner dokument med en färdig OS-tipspromenad (PDF) med facitPDF


Muntliga sant eller falskt-frågor. Rita upp fyra sträck på backen eller använd en trappa med fyra trappsteg. Alla börjar längst bak/högst upp. För varje rätt svar får man gå ett steg framåt/nedåt. Svarar man fel får man ta ett steg tillbaka. Försten att passera det sista strecket eller sista trappsteget vinner.

Ladda ner dokument med fyra muntliga frågor (PDF)PDF