Den olympiska drömmen

Under samlingsrubriken "Den olympiska drömmen" utvecklar SOK aktiviteter för att nå och inspirera unga, deras föräldrar och idrottsledare. Ett viktigt syfte är att locka barn och unga att prova nya idrotter. Alla ska få en chans att "hitta sin idrott".

SOK vill att fler ska vara delaktiga i det olympiska sammanhanget. SOK vill bidra till att fler unga ska få möjlighet att hitta en idrott som passar var och en. Fler ska inspireras att utmana det de trodde var sina egna gränser. I det finns inga misslyckanden utan bara lärdomar. Inom idrotten ska alla få möjlighet att möta utmaning på sin nivå. Att inspirera fler unga, ledare och föräldrar i den andan och inom de olympiska värderingarna är målet med SOK:s program "Den olympiska drömmen" och de olika delprojekten.

Samarbete med lokala föreningar är en viktig partner, liksom ofta skolorna. Här läggs den idrottsliga grunden och här formas dess attityder.

Heroes of Tomorrow

Heroes of Tomorrow

Med målet att ta idrotten in i nya områden har SOK startat Heroes of Tomorrow.

Heroes of Tomorrow vänder sig till tjejer och killar mellan 18-25 år som är eller har talang för att bli ledare och som vill inspirera och hjälpa andra att utvecklas med idrott som plattform. Projektet vänder sig även till ungdomar i åldrarna 13-15 år som vill utmana sig själva och prova någonting nytt. Killar och tjejer som vill testa sina fysiska egenskaper till exempel snabbhet, smidighet och styrka i Sveriges Olympiska kommittés Fysprofil som används för att testa våra Olympier.

Syftet med Heroes of Tomorrow är att:

  • Skapa exempel på nya sätt att organisera idrott som tar vara på de ungas kreativitet
  • Hitta och stötta unga ledartalanger
  • Få fler unga att testa och upptäcka sin idrott bland OS alla grenar
  • Ge riktning och sammanhang och slå bryggor mellan olika stadsdelar och grupper.
  • Skapa ett bredare intresse för OS i Sverige

Under hösten 2015 genomfördes en pilot av Heroes of Tomorrow med totalt 15 st ledare och 100 st ungdomar på tre olika platser. Med stöd från Sveriges Olympiska kommitté och ledarna deltog ungdomarna i aktiviteter, både på individ- och lagnivå för att förbättra sina fysiska egenskaper under ett antal veckor.

Heroes of Tomorrow har nu startats upp igen och en turné med nio stopp genomförs under hösten 2016. 

Se filmen om Heroes of Tomorrow här nedan:

Information om projektet och hur du kan delta finns på : facebook.com/heroesoftomorrow.nulänk till annan webbplats

Frågor kring projektet kan ställas till: info@sok.se

Heroes of Tomorrow genomförs med stöd från Postkodlotteriet.

Postkodlotteriet stödjer Heroes of Tomorrow och Sveriges Olympiska Kommitté

Olympic Day i Kungsträdgården, Stockholm 2015. Foto: SOK

Olympic Day logo

Olympic Day

Olympic Day är en prova-på-dag då barn och ungdomar bjuds in för att prova olika idrotter som finns på hemmaplan.

Syftet med Olympic Day är att utmana barn och ungdomar att prova olika idrotter tillsammans med lokala idrottsföreningar och på så sätt ge dem möjligheten att hitta sin nya idrott. I förlängningen är målet att inspirera fler ledare och aktiva till drömmar och olympiska satsningar.

Många idrottsföreningar samverkar på de orter där Olympic Day går av stapeln och under en dag får deltagarna pröva olympiska idrotter, träffa olympier som inspiratörer och få möjlighet att vara i ett olympiskt sammanhang.

I huvudsak finns det tre varianter av Olympic Day:

  • Frivillig dag med anmälan på hemsidan. Dagen ligger på en helgdag alternativt på ett skollov
  • Idrottsdag i skolan
  • Öppen dag där besökare kan komma och prova idrotter när som helst under dagen

SOK har tillsammans med lokala arrangörer arrangerat Olympic Days sedan 2010. Fram till och med 2015 har det totalt genomförts 172 Olympic Days runt om i landet och cirka 77 000 barn har provat på olympiska idrotter från lokala föreningar i deras närområde.

Läs mer om Olympic Day på denna sida:
www.olympicday.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

OS-invigning på Hällberga skola. Foto: Privat, Hällberga skola

OS i Skolan logo

OS i Skolan

OS i Skolan är ett ämnesövergripande arbetsmaterial med handledning för verksamhet i teori och praktik för grundskolan med OS som tema.

Målsättningen är att öka elevernas OS-intresse, uppmuntra till bättre samarbete, framhäva glädjen i idrott, inspirera barn till mer rörelse i vardagen samt nå ut i samhället med Olympiska grundtankar och värderingar.

På OS i Skolans hemsida finns dels ett stort material som vänder sig till lärare och som är utformat efter Lgr 11. Dels finns information, texter och bilder som handlar om OS och som vänder sig direkt till barn och ungdomar.

Läs mer om OS i Skolan på denna sida:
www.osiskolan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster